Lezing Clarinus Nauta

Clarinus Nauta, voorzitter van de Nederlandse Geologische Vereniging en oud Aardrijkskundedocent, heeft in 2017 Ecuador en Chili bezocht. Vervolgens is hij gefascineerd geraakt door de enorme omvang van de Andes.
Ecuador, een land in Zuid-Amerika, is een land met vele gezichten. Vulkanen met gletsjers en aardbevingen; tropisch regenwoud en enorme bananenplantages; groeiend ecologisch bewustzijn en grootschalige ontbossing. Er is heel veel te zien en te beleven.

In zijn lezing laat Clarinus beelden zien van Ecuador. Eerst komen beelden voorbij van Ecuador met betrekking tot het fysisch en sociaal milieu. De afbeeldingen zijn geordend naar de hoofdindeling van Ecuador namelijk de Costa (Kust), de Sierra (Andes) en de Oriënt (oostelijke hellingen Andes en het tropisch regenwoud) Een groot deel van de lezing gaat over het plaatselijk voorkomen van vulkanisme in Zuid-Amerika; de verklaring van de hoogte en de breedte van de Andes. Seafloor spreading, verschillende vormen van subductie, de rol van neerslag en sedimentatie komen bij het zoeken naar de verklaring aan bod.

Lijkt dit je interessant? Kom dan 11 mei om 17:15 naar Minnaert 2.01.