Lezing Pasha van Bijlert: Hoe bewogen dinosauriërs zich voort?

Waarde leden,

De dinosauriërs zijn uitgestorven in het Krijt, en de Aarde heeft sindsdien nooit meer zulke grote landdieren gezien. Moderne tweevoeters – denk aan mensen en loopvogels zoals struisvogels – zijn bijna honderd keer zo licht als Tyrannosaurus rex. Hoe kreeg T. rex, op een gewicht van bijna 8 ton, het toch voor elkaar om rond te lopen? Kon het dier rennen, en hoe zou die dat hebben gedaan? Dit alles komt aan bod tijdens de lezing van Pasha van Bijlert. Pasha is bewegingswetenschapper en paleontoloog – tijdens zijn PhD aan de faculteit Geowetenschappen & Museum Naturalis zal hij met natuurkundige simulatiemodellen (musculoskeletal models) onderzoeken hoe zowél moderne dieren, als uitgestorven dinosauriërs zich kunnen voortbewegen.

Op dinsdag 4 oktober komt Pasha van Bijlert een lezing geven over musculoskeletal modelling. Hij bouwt modellen op basis van 3D scans van skeletten en spierreconstructies. Door op deze modellen natuurkundige berekeningen los te laten kan hij loop en ren simulaties creëren. Op deze manier heeft hij voor zijn scriptie de wandelsnelheid van een Tyrannosaurus rex berekend! Momenteel is hij deze techniek aan het toepassen op een grotere groep aan vertebraten (zowel levend als uitgestorven).

Lijkt je dit interessant? Kom dan vooral langs! De lezing zal plaatsvinden op dinsdag 4 oktober van 15.45 tot 16.45 in KBG-Atlas. Je krijgt er een SAC-punt voor!

 

Met gedreven groet,

Daan Franken

h.t. Assessor Tertius der Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging