Modelleren van luchtkwaliteit met focus op (ultra)fijnstof

Over deze vacature

Wil je bijdragen aan een beter milieu? Heb je interesse in het modelleren van het complexe gedrag van deeltjes in de atmosfeer? Dan horen we graag van je, ook als je niet helemaal voldoet aan onderstaand profiel.

Binnen de Energie en Materialen Transitie Unit analyseert de afdeling AER (Air Quality and Emissions Research) de invloed van menselijke activiteiten op de luchtkwaliteit en atmosferische depositie op ecosystemen. De afdeling ontwikkelt geavanceerde emissie- en chemisch transportmodellen en valideert deze met behulp van waarnemingen vanaf de grond en nieuwe satellietproducten. Dit maakt het mogelijk om de samenstelling, oorsprong en verwachte verspreiding van een breed scala aan stoffen in de lucht, zoals fijnstof, ammoniak, stikstofdioxide en ozon, te voorspellen en te volgen. Hierdoor kunnen uitspraken worden gedaan over de luchtkwaliteit waar ook ter wereld. AER heeft ook de expertise om beleidsmakers van de overheid en de private sector te ondersteunen bij de overgang naar een duurzamere, schonere en sociaaleconomisch wenselijke economie. Onze aandachtsgebieden, en daarmee ons team, staat midden in het maatschappelijke debat.

Wat ga je doen?

We zijn op zoek naar een onderzoeker met expertise in atmosferische processen en modelontwikkeling, inclusief ervaring in modelvalidatie met behulp van in-situ metingen. We voorzien momenteel een toename in onze onderzoek portefeuille met betrekking tot modellering van ultrafijne en secundaire deeltjes. De succesvolle kandidaat zal werken aan de ontwikkeling, toepassing, validatie en interpretatie van ons geavanceerde atmosferisch chemisch transportmodel LOTOS-EUROS.

Wat wij van jou verwachten

Je hebt een passie voor het werken met atmosferische modellen en omgevingsmeetgegevens. Je hebt een goed begrip van fysisch/chemische processen, methodologieën achter zowel luchtkwaliteitsmodellen als metingen, en de beperkingen van beide. Bovendien ben je enthousiast om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijk relevante milieuproblemen, net als de rest van het team. Je bent niet bang om kritische vragen te stellen en bent bereid om samen met je collega’s nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Wat je verder meebrengt:

 • Je hebt minimaal een master of doctoraat van een universiteit in scheikunde, wiskunde, natuurkunde, meteorologie, aardwetenschappen of een vergelijkbaar vakgebied.
 • Bij voorkeur heb je enkele jaren relevante werkervaring op het gebied van atmosferische modellering, zoals een PhD.
 • Affiniteit met atmosferische modellering en in-situ metingen.
 • Sterke programmeervaardigheden (Fortran, Python en/of vergelijkbaar) en in staat om grote datasets te verwerken.
 • Je bent een teamspeler die ook zelfstandig kan werken.
 • Uitstekende beheersing van de Engelse taal in woord en geschrift. Duits is een pré.

Wat wij jou bieden

Uitdagend én afwisselend werk met serieuze impact. En volop kansen, want bij TNO heb je grotendeels zelf de regie over je carrière. Naast een bruto (fulltime) maandsalaris tussen € 3.226,- en € 5.703,- (afhankelijk van je kennis en ervaring), vakantiegeld (8%), een dertiende maand (8,33%) en een flexbudget (5,58% + €180), krijg je alle mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Daarnaast kun je bij TNO een ‘menu’ aan arbeidsvoorwaarden samenstellen dat bij jouw persoonlijke situatie past. Wat je ook mag verwachten:

 • Een uiterst professionele, innovatieve werkomgeving, met topexperts als collega’s.
 • Mogelijkheid om cursussen, opleidingen en workshops te volgen en congressen te bezoeken, en coaching als je daar behoefte aan hebt.
 • 33 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband).
 • Een werkgever die divers talent waardeert en stimuleert, met initiatieven als het Female Leadership Programma, onze Rainbow Community en round tables over inclusiethema’s.
 • Een uitgebreide en flexibele mobiliteitsregeling, inclusief volledige vergoeding van openbaar vervoer voor woon-werk en zakelijke reizen.
 • Gezellige activiteiten met je team en andere TNO’ers. Zo leer je snel veel mensen kennen.
 • Flexibele werktijden, de mogelijkheid om parttime (32 of 36 uur) te werken en de mogelijkheid om thuis te werken.
 • Toegang tot ons Talent Development Programme.
 • Netwerkmogelijkheden en leuke activiteiten georganiseerd door Jong TNO.
 • Uitgebreid verhuispakket voor internationale sollicitanten.
 • Een goede pensioenregeling.

Lees hier uit welke arbeidsvoorwaarden je verder kunt kiezen.

TNO als werkgever

Bij TNO innoveren we voor een gezonder, veiliger en duurzamer leven. En voor een sterke economie. Sinds 1932 ontwikkelen wij kennis en technologie voor het algemeen belang. We vinden elkaar in verwondering en vindingrijkheid, en we zijn gedreven om grenzen te verleggen. Voor jouw talent en ambitie is er alle ruimte en ondersteuning. Je werkt samen met mensen die aan je gewaagd zijn, die jou inspireren én van jou willen leren. Onze state-of-the-art-faciliteiten zijn er om jouw visie te verwezenlijken. Wat je bij TNO doet, doet ertoe: impact maakt het verschil. Want met elke innovatie draag je bij aan het leven van morgen. Lees meer over TNO als werkgever.

Bij TNO stimuleren we een inclusieve werkomgeving, waar jij jezelf kunt zijn. Wat je verhaal ook is en welke unieke eigenschappen je ook meebrengt. Juist door onze unieke krachten en perspectieven te bundelen zijn we in staat om innovaties te ontwikkelen die een wezenlijk verschil maken in de samenleving. Meer weten? Lees welke stappen wij zetten op het gebied van diversiteit en inclusie.

Hoe ziet het proces eruit?

Reageren kan tot en met 18 maart 2024. De sollicitatieprocedure bestaat uit twee gespreksrondes. De eerste ronde staat gepland op maandag 25 en dinsdag 26 maart 2024. De tweede ronde wordt gepland op dinsdag 2 april 2024. In een laatste gesprek bespreken we de arbeidsvoorwaarden die je zelf samenstelt. We streven ernaar de hele procedure binnen vier weken af te ronden.

Een online assessment en referentiecheck kunnen onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

Als je bij ons komt werken vragen wij je ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Soliciteer nu!