Vacature TNO: Aardwetenschapper

Over deze vacature

Vrijwel elk land ter wereld kent een geologische dienst, een organisatie die op systematische wijze geologische informatie verzamelt, interpreteert en ter beschikking stelt met twee belangrijke doelen: inzicht in natuurlijk kapitaal en in natuurlijke risico’s. In Nederland gaat het hierbij vooral om natuurlijk kapitaal, zoals energie, grondwater, bouwgrondstoffen en ondergrondse ruimte. Toch zijn er natuurlijke risico’s, die zich in ons laaggelegen land vaak manifesteren als een waterprobleem; denk hierbij bijvoorbeeld aan bodemdaling en slappe grond.De Nederlandse geologische dienst is ondergebracht bij TNO. De voorziening in informatie over de ondergrond van ons land voeren wij uit in opdracht van de rijksoverheid, daarnaast voeren we opdrachten uit voor derden.

De afdeling Geomodelling, waarin ca. 55 enthousiaste professionals werken, heeft als belangrijkste activiteit de systematische kartering van de opbouw en eigenschappen van de ondergrond, voor toepassingsgebieden variërend van bodem en water tot olie en gas. Voor onze afdeling zoeken wij een collega die ons gaat helpen bij zowel onze systematische kartering in het ondiepe tot matig diepe bereik (0 tot 500 m) als voor advisering binnen opdrachten voor derden.

Wat ga je doen?

Onze afdeling maakt en onderhoudt een suite van vier landelijke ondergrondmodellen die zich onderscheiden in dieptebereik, resolutie en toepassingsgebied. De modellen zijn te vinden op onze online portals www.dinoloket.nlwww.broloket.nlwww.nlog.nl en www.grondwatertools.nl. Daarnaast voeren wij opdrachten uit met behulp van onze modellen, modelleerervaring en ondergrondkennis. Sinds 1 januari 2020 zijn drie van deze landelijke modellen onderdeel van de Basisregistratie Ondergrond. Hiermee zijn onze modellen beschikbaar gekomen voor een grote groep, veelal nieuwe, gebruikers. De vraag in de markt naar onze expertise neemt hierdoor toe.

Jij werkt zowel aan de systematische kartering van de ondiepe tot matig diepe ondergrond als aan projecten waarin we onze unieke kennis en gegevens omzetten in advisering of detailmodellen. De aanzienlijke kennis van de ondiepe tot matig diepe Nederlandse ondergrond (Neogeen en Kwartair) waar jij al over beschikt, ga je binnen de context van onze kartering te nutte maken en verder uitbouwen. Je vertaalt deze kennis naar model-technische concepten en begrijpt daarbij de mogelijkheden en onmogelijkheden van geautomatiseerde gegevensverwerking en modellering. Hiermee versterk je onze informatietaak, door het gebruikerscontact dat dit oplevert, en vergroot je de impact van ons werk.

Wat wij van jou verwachten

 • Je beschikt over een MSc of PhD diploma in een voor de Nederlandse geologische dienst relevante aardwetenschappelijke discipline, zoals hydrogeologie, ingenieursgeologie, sedimentologie, Kwartairgeologie of fysische geografie.
 • Je hebt minimaal 2 jaar werkervaring in de geologie van de Nederlandse ondiepe tot matig diepe ondergrond. Gaat het om vier jaar of meer, dan ben je geaccrediteerd als EurGeol (European Geologist), dan wel in staat en bereid om deze accreditatie binnen zes maanden na aanstelling te behalen.
 • Je bent creatief, een echte innovator, je kan onorthodox zijn in het bedenken van oplossingen.
 • Ervaring met het gebruik van onze gegevens en modellen en ervaring met GIS en eventueel programmeren is fijn.
 • Je bent communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Onze prestaties zijn het resultaat van teamwerk, jij bent dus een echte teamspeler.

Wij waren de eerste en zijn nog steeds de enige geologische dienst ter wereld die de ondergrond op landelijke schaal systematisch in 3D karteert. Enerzijds zijn we hierin dus ervaren, anderzijds is het nog altijd pionieren, wat het werk spannend en uitdagend maakt. Je komt te werken bij een leuke groep mensen met een grote passie voor hun werk. Ben je nieuwsgierig naar wat we maken? Ga dan naar www.geologischedienst.nl/.

Wat wij jou bieden

Uitdagend én afwisselend werk met serieuze impact. En volop kansen, want bij TNO heb je grotendeels zelf de regie over je carrière. Naast een bruto (fulltime) maandsalaris tussen €3.450,- en € 4.200,- (afhankelijk van je kennis en ervaring), vakantiegeld (8%), een dertiende maand (8,33%) en een flexbudget (5,58% + €180), krijg je alle mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Daarnaast kun je bij TNO een ‘menu’ aan arbeidsvoorwaarden samenstellen dat bij jouw persoonlijke situatie past. Wat je ook mag verwachten:

 • Een uiterst professionele, innovatieve werkomgeving, met topexperts als collega’s.
 • Mogelijkheid om cursussen, opleidingen en workshops te volgen en congressen te bezoeken, en coaching als je daar behoefte aan hebt.
 • 33 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband).
 • Een werkgever die divers talent waardeert en stimuleert, met initiatieven als het Female Leadership Programma, onze Rainbow Community en round tables over inclusiethema’s.
 • Reiskostenvergoeding.
 • Gezellige activiteiten met je team en andere TNO’ers. Zo leer je snel veel mensen kennen.
 • Flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken.
 • Toegang tot ons Talent Development Programme.
 • Netwerkmogelijkheden en leuke activiteiten georganiseerd door Jong TNO.
 • Uitgebreid verhuispakket voor internationale sollicitanten.
 • Een goede pensioenregeling.

Lees hier uit welke arbeidsvoorwaarden je verder kunt kiezen.

TNO als werkgever

Bij TNO innoveren we voor een gezonder, veiliger en duurzamer leven. En voor een sterke economie. Sinds 1932 ontwikkelen wij kennis en technologie voor het algemeen belang. We vinden elkaar in verwondering en vindingrijkheid, en we zijn gedreven om grenzen te verleggen. Voor jouw talent en ambitie is er alle ruimte en ondersteuning. Je werkt samen met mensen die aan je gewaagd zijn, die jou inspireren én van jou willen leren. Onze state-of-the-art-faciliteiten zijn er om jouw visie te verwezenlijken. Wat je bij TNO doet, doet ertoe: impact maakt het verschil. Want met elke innovatie draag je bij aan het leven van morgen. Lees meer over TNO als werkgever.

Bij TNO stimuleren we een inclusieve werkomgeving, waar jij jezelf kunt zijn. Wat je verhaal ook is en welke unieke eigenschappen je ook meebrengt. Juist door onze unieke krachten en perspectieven te bundelen zijn we in staat om innovaties te ontwikkelen die een wezenlijk verschil maken in de samenleving. Meer weten? Lees welke stappen wij zetten op het gebied van diversiteit en inclusie.

Hoe ziet het proces eruit?

Reageren kan tot en met 1 maart 2023. De sollicitatieprocedure bestaat uit twee gespreksrondes. De eerste ronde staat gepland op 17 maart 2023. In een laatste gesprek bespreken we de arbeidsvoorwaarden die je zelf samenstelt. We streven ernaar de hele procedure binnen vier weken af te ronden.

Een online assessment en referentiecheck kunnen onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

https://www.tno.nl/nl/werken-bij-tno/vacatures/2023/01/aardwetenschapper/